Výlet do dobré praxe, Brno, 26. 1. 2023

Konference Výlet do dobré praxe nabízí prostor všem vzdělavatelům budoucích učitelů, aby sdíleli svoji praxi, diskutovali o podobě přípravy učitelů a vzájemně se obohacovali o svoje know how. Věříme, že kolegialita a vzájemná inspiraci mezi katedrami i fakultami nám umožňují dělat naši práci lépe a připravovat pro Česko lepší učitele. 

Akce se koná ve spolupráci s Filozofickou fakultou MUNI, pod záštitou proděkanky pro studium učitelských programů.

O konferenci

Základem programu konference jsou workshopy modelované vysokoškolské výuky. Kromě nich se seznámíte s inovacemi, které probíhají na pedagogických fakultách a budete mít možnost zažít jejich praktickou ochutnávku. Konference nabídne také dostatek prostoru pro networking a diskuze o přípravě budoucích učitelů napříč fakultami.

Na základě shody všech fakult o potřebě reformy vzdělávání budoucích učitelů je jasné, že se má vzdělávání budoucích učitelů měnit. Pojďme si vzájemně poradit, jak na to.

Našim cílem je především překonat formát frontálních přednášek a umožnit vzdělavatelům nahlížet do kuchyně svým kolegům, kteří si připravili ukázky ze své výuky budoucích učitelů. Obsah modelované výuky je připraven tak, aby nabízel inspiraci bez ohledu na vaši odbornost a aby si z ní každý vzdělavatel mohl odnést nápady do své vlastní praxe. Na akci bude možné vybrat si v rámci dvou bloků modelované výuky celkem ze šesti workshopů a dozvědět se více o jedné ze dvou inovací v učitelské přípravě. V rámci každého z nabízených programů budete mít možnost:

  • Zažít výuku vystupujícího vzdělavatele na vlastní kůži.
  • Dozvědět se kontext takto postavené výuky či příběh vzniku konkrétní inovace.
  • Diskutovat s kolegy o překážkách, které museli překonat, a také o přenositelnosti do vaší praxe.

Kromě oficiálního programu bude dostatek prostoru pro oddech a neformální diskuzi. Po celou dobu akce bude pro účastníky zajištěno drobné občerstvení.

Základní informace

Datum: 26. ledna 2023, 9:30-17:00
Místo: Filozofická fakulta MU, Arne Nováka 1, Brno
Cena: 400,- Kč (slouží k pokrytí nákladů za vystupující a občerstvení)

Každý workshop poukazoval na něco jiného, z každého workshopu jsem měla možnost si něco odnést. Proto vnímám jako přínosné všechny workshopy i celou akci.

Zpětná vazba z prvního ročníku Výletu do dobré praxe (duben 2022, Jihlava)

Na koho se můžete těšit

Martina Kurowski – vzdělavatelka budoucích učitelů na Katedře sociální pedagogiky PedF MU
Poradní kruh jako nehierarchická forma partnerské komunikace. Přijďte zjistit, jak jej realizovat a jak k tomu vést i budoucí učitele.

Anotace: Workshop představuje praxi poradních kruhů (angl. council), které lze smysluplně využít v několika různých institucích (např. ve školách, rodinách, či na pracovištích). Jedná se o formu inkluzivní skupinové práce založené na nehierarchické komunikaci, která podporuje aktivní naslouchání a upřímné vyjadřování. Praxe probíhá formou sezení v kruhu a sdílením osobních příběhů, což účastníkům přináší nové perspektivy, inspiraci, zkušenosti a porozumění. Poradní kruh se od jiných kruhových praktik liší například rozmanitostí forem, specifickými záměry, rolí facilitátora atd. Poradní kruh nabízí bezpečný rámec jak pro sociální a emocionální rozvoj účastníků, tak pro jejich akademické učení.

Martin Tomášek – didaktik českého jazyka a literatury na FF OSU
Ukázka kolaborativní výuky v rámci oborové didaktiky. Zažijte a diskutujte o tom, jak spolupracovat přímo se studenty na přípravě i vedení společných hodin. 

Tomáš Klinka – vedoucí Katedry francouzského jazyka a literatury na PedF UK
Ukázková hodina zaměřená na zážitek studentů a následnou reflexi použitých pedagogických konceptů.

Anotace: Ukázka motivační hodiny francouzského jazyka pro začátečníky v rámci didaktiky francouzského jazyka pro magisterský program, která je vystavěna na pomezí učení a osvojování cizího jazyka, využívá plurilingvních znalostí účastníků a obsahuje prvky kompetice i spolupráce. Tématem hodiny je slovní zásoba, jejím cílem je ale rozvoj obecných dovedností pro jazykovou výuku. A navíc je to zábava.

Kateřina Jančaříková – vedoucí Centra podpory přírodovědného vzdělávání UJEP; Katedra biologie a environmentálních studií PedF UK
Ukázková výuka se zaměřením na praktickou stránku předávání didaktických nástrojů studentům učitelství.

Anotace: Cílem workshopu je stručně představit didaktické zásady přírodovědného vzdělávání. Jedná se o kratší formu interaktivního semináře určeného studentům učitelství a dalším pedagogickým pracovníkům. Na workshopu se účastníci seznámí s knihou Didaktické zásady v přírodovědném vzdělávání: metodická příručka pro učitele biologie, chemie, fyziky, geografie, informatiky, matematiky a lektory environmentální výchovy, kterou publikoval tým šestnácti oborových didaktiků z České republiky a ze Slovenska a která získala ocenění rektora UJEP Kniha roku 2022. Odnesou si pomůcky (puzzle didaktických zásad a tabulku didaktických zásad) a inspiraci, jak je používat a zefektivnit kontrolu vlastních příprav nebo přejímaných či recenzovaných programů.

Zuzana Šalamounová – vzdělavatelka budoucích učitelů na Ústavu pedagogických věd FF MUNI
Lekce výukové komunikace se zaměřením na produktivní žákovskou řeč. K jakým komunikačním přístupům můžeme vést studenty učitelství.

Zuzana Kročáková
Využití centra aktivit aneb Jak si posedět na topení zatímco studenti konstruktivisticky zkoumají téma, diskutují v bezpečném prostředí, formulují klíčové myšlenky a vytvářejí důkazy o učení

Miroslav Slowik – vzdělavatel budoucích učitelů na Katedře románských jazyků FP TUL
Jak ukázat učitelům, že všechno je možné? Poslechněte si vyprávění o didaktické dílně, která objíždí školy po celé ČR se svým inkubátorem.

Petr Najvar a Zora Syslová – vzdělavatelé budoucích učitelů na Katedře primární pedagogiky PedF MUNI
Představení databáze autentických videozáznamů z výuky a práce s ní během vzdělávacího procesu budoucích učitelů.

Anotace jednotlivých programů a jejich časové rozvržení bude účastníkům konference s předstihem sděleno.

Kontakt

Marek Boček
tel. č.: 725 985 117
e-mail: marek.bocek@otevreno.org

Simona Kubátová
tel. č.: 777 483 876
e-mail: simona.kubatova@otevreno.org