“Spolupraxe” – na cestě ke kompetentním učitelům“

Anotace

Studenti rozvíjí profesní kompetence budoucích učitelů MŠ, zejména v oblasti reflexe a hodnocení vlastního pedagogického působení. Pedagogové tvoří nástroje, které studentům pomohou komplexně nahlížet na jejich profesní rozvoj, evaluovat jejich pedagogické působení a stanovovat si cíle ve svém profesním růstu.

Základní informace

Hlavní garant: Milan Podpera
Pracoviště: Fakulta pedagogická, Plzeň, katedra pedagogiky

Z čeho přístup vychází a proč je to důležité

Projekt se zaměřuje na zkvalitnění všech předmětů pedagogické praxe v rámci studijního programu Učitelství pro mateřské školy. V jejich rámci nejsme zcela spokojeni s kvalitou a konzistentností vedení praxí a poskytované zpětné vazby studentům, která není dostatečná, a nerozvíjí jejich schopnost sebereflexe. To se odráží ve využití potenciálu pedagogických praxí a v rozvoji potenciálu studentů jako takových.

Je potřeba, aby řada nastavení způsobů vzdělávání předškolního dítěte z jednotlivých pedagogických a didaktických předmětů se v rámci pedagogických praxí posilovala a upevňovala. Naší vizí je takové zkvalitnění průběhu pedagogických praxí, díky kterému studenti na jejich konci nejen dokážou reflektovat svou práci, zkvalitňovat ji, ale budou mít dostatečné profesní sebevědomí pro započetí dráhy učitele. Budou natolik vybaveni odbornými i osobnostními kompetencemi, že dokážou při vzdělávání vycházet důsledně z potřeb a zájmů dětí, formulovat vzdělávací cíle, realizovat je a vyhodnocovat je. K tomu chceme zavést kvalitní přípravu mentorů pedagogické praxe, kteří by dokázali studentům poskytnout potřebnou podporu, zavést spolupráci v trojici student-mentor-pedagog fakulty, která by napomohla propojení teorie a praxe, a vytvořit podpůrné nástroje pro reflexi a sebereflexi práce studenta a rozvoje jeho profesních kompetencí, které bude moci i po ukončení studia využívat ve svém dalším profesním rozvoji.

Průběh a metody

Tvorba videí – budou natočena ukázková videa dobré pedagogické praxe ve spolupráci se spolupracujícími mateřskými školami.

Hodnocení videí s didaktiky – natočená videa budou analyzována ve spolupráci s ostatními vyučujícími z pedagogické fakulty, kteří se podílejí na výuce v rámci studijního programu a budou se také podílet na hospitacích v mateřských školách. To pomůže k rozvoji kompetencí vysokoškolských pedagogů analyzovat práci studentů a podávat kvalitní zpětnou vazbu.

Vytvoření knihovny videí – bude vytvořena webová stránka s knihovnou videí, tak aby byly dostupné široké odborné veřejnosti. Nastavení bude takové, aby umožňovalo vyhledávání podle klíčových slov pro potřeby výuky či reflexe daného problému či situace.

Tvorba nástroje pro reflexi a sebereflexi studentů – bude vytvořen nástroj pro sebereflexi studentů, který bude vycházet z materiálu Učitele naživo, upraveného pro podmínky předškolního vzdělávání.

Kurz mentoringu a vedení praxí pro učitele MŠ – pro učitele spolupracujících mateřských škol proběhne kurz zaměřený na rozvoj jejich mentorských kompetencí, aby dokázali poskytovat studentům při praxích dostatečnou profesní oporu, podporu a kvalitní zpětnou vazbu umožňující studentovi jejich profesní rozvoj.

Tvorba metodických materiálů – bude vytvořen metodický materiál pro mentory praxí a pracovní sešit pro studenty praxí. Metodické materiály pomohou studentům kombinovaného studia a praxím probíhajícím v místě bydliště (jednu z praxí druhého nebo třetího ročníku může student realizovat v místě bydliště).

Na první, přípravnou fázi, naváže fáze druhá, během které budou všechny výše uvedené nástroje a změny implementovány do přípravy studentů.

Dopad na studenty a rozvíjené kompetence

Primárně je projekt zaměřen na reflexi a hodnocení práce studenta – budoucího učitele. Studenti budou umět vhodně reflektovat a hodnotit svou pedagogickou činnost. To znamená, že budou:

  1. Umět popsat sledované cíle, rozvíjené kompetence dětí;
  2. Vyhodnotit míru naplnění sledovaných vzdělávacích cílů;
  3. Identifikovat vzdělávací potřeby dětí a reagovat na ně vhodně koncipovanou vzdělávací nabídkou;
  4. Identifikovat své silné a slabé stránky a plánovat dílčí kroky svého profesního rozvoje.

Zpětná vazba studentů

Na projekt máme pozitivní ohlasy. Studenti vnímají nástroje, které během projektu vznikly, jako velmi praktické. Pomáhají jim lépe se připravit na jejich budoucí profesi. Dobré bylo zavedení tripartity (byť je ještě na čem pracovat). To bylo přínosem pro všechny zúčastněné strany. Pro provázející učitele to přinášelo zpětnou vazbu a zároveň inspiraci pro práci se studenty. Pro studenty kvalitnější a sjednocenou reflexi jejich práce a pro didaktiky informaci o práci provázejících učitelů a možnost sjednocovat práci na rozvoji studentů.

Zavádění do výuky

V průběhu zimního a letního semestru akademického roku 2022/23 byly realizovány všechny praxe studijního programu Učitelství pro mateřské školy s oporou o vytvořené nástroje. Probíhaly hospitace pedagogů fakulty na praxích. Tato aktivita má dopad nejen na práci studenta, ale dle našich zkušeností i na práci pedagoga v jeho vyučovaných předmětech. V rámci hospitace pedagoga fakulty probíhá reflexe práce studenta v rámci tripartity student-mentor-pedagog fakulty.

Udržitelnost a přenositelnost

Přenositelnost projektu jsme se snažili realizovat již v průběhu projektu. Náš nástroj pro reflexi a sebereflexi studentů Na cestě ke kompetentnímu učiteli byl pilotován kromě naší fakulty také na PedF UK ve spolupráci s PhDr. Barborou Loudovou Stralczynskou, Ph.D. Aktuálně má o finální verzi nástroje zájem několik dalších pracovišť. Nástroj je možné využívat pro reflexi rozvoje profesních kompetencí studentů (nejen) učitelství pro MŠ. Nástroj je v souladu s kompetenčním rámcem absolventa učitelství. Je možné se také nástrojem pouze nechat inspirovat, využít jeho části apod. Nástroj se rozhodly používat i některé mateřské školy, které s námi spolupracují v rámci pedagogických praxí našich studentů, a to nejen jako oporu pro své začínající učitele. Tento výstup projektu se nám tak podařilo zatím přenést na další pracoviště připravující učitele a do pedagogické praxe mateřských škol.

Knihovna videí jako výstup projektu je volně k dispozici a mohou ji tak využívat kolegové pro výuku svých studentů. Může být také inspirací pro naše provázející učitele či další učitele v MŠ.

Přenositelnost našeho Průvodce pedagogickou praxí je v rovině inspirace, jak mohou být realizovány pedagogické praxe, zejména v gradujícím systémovém pojetí. V rámci naší fakulty se budeme snažit o přenositelnost uceleného systému a nastavení pedagogických praxí i do dalších studijních programů (zejména Učitelství pro 1. stupeň ZŠ) tak, aby studenti měli vždy komplexní a přehledné informace o pedagogických praxích, které je čekají, v kontextu svého vlastního profesního rozvoje.

Přenositelnými výstupy projektu jsou Knihovna videí dobré praxe (která bude volně přístupná na webových stránkách) a Nástroj pro reflexi a sebereflexi studenta. Přenositelné ve smyslu inspirace budou Metodický materiál pro mentory pedagogické praxe a Pracovní sešit pro studenty. Veškeré výstupy budou dostupné v elektronické podobě na webových stránkách katedry pedagogiky a knihovny videí dobré praxe.

Literatura, materiály pro studenty

Na cestě ke kompetentnímu učiteli
Průvodce pedagogickou praxí
Knihovna videí dobré praxe
Metodický materiál pro mentory pedagogické praxe
Pracovní sešit pro studenty

Příběh vzdělavatelů

„Největším potěšením je, když na hospitaci vidím, že se student posouvá, že bude dobrý učitel, že získává profesní sebevědomí. Naučil jsem se (snad) být trpělivý, chtěl bych mít na jednotlivé studenty více času a moci jim pracovat ještě více individuálně.“

Na realizaci se dále podílejí

  • Eva Koželuhová
  • Ondřej Koželuh