Tvořivost a otevřená mysl. Základní kompetence učitelek a učitelů preprimárního a primárního vzdělávání

Anotace

Studenti se učí rozvíjet schopnost nacházet různá inovativní a originální řešení problémů, nikoli jen šablonovitě opakovat vyučovací postupy a metody předchozích učitelských generací. Umělecké obory nabízí oproštění od těchto schematických návyků, a to prostřednictvím kreativních výtvarných, hudebních, dramatických činností, humorných úloh a zážitkových aktivit, které rozvíjí tvořivost a flexibilní myšlení studentů.

Základní informace

Hlavní garant: Věra Uhl Skřivanová
Pracoviště: Fakulta pedagogická, Plzeň, Katedra výtvarné výchovy a kultury

Z čeho přístup vychází a proč je to důležité

Cílem projektu bylo omezit u studujících učitelství 1. stupně a mateřských škol šablonovitě opakující se vyučovací postupy a metody předchozích učitelských generací. Současná praxe ve školách vyžaduje více učitelů, kteří podporují u dětí otevřenost v uvažování i v chování, motivují je k autentickým, individuálním projevům, namísto slepého kopírování schémat a zažitých stereotypů.

Využili jsme potenciál tvůrčích výtvarných či hudebních činností k rozvoji tvořivosti budoucích učitelek/učitelů 1. st. a MŠ. Umělecké obory nabízí oproštění od těchto schematických návyků, a to prostřednictvím tvořivých výtvarných, hudebních, dramatických činností, humorných úloh a zážitkových aktivit, které rozvíjí tvořivost a flexibilní myšlení studentů.

Průběh a metody

Projekt byl zaměřen na rozvoj tvořivosti budoucích učitelů MŠ a 1. stupně Fakulty pedagogické ZČU v Plzni a zúčastnilo se ho kolem 400 studujících, avšak protože ročně projde katedrou výtvarné výchovy a kultury asi 700 studujících, seznámí se se 7 kurzy Moodle vytvořenými na bázi inovovaných sylabů těchto předmětů a natočenými workshopy postupně všichni studující. Zdokumentované tvořivé workshopy totiž podrobujeme didaktické analýze i v rámci dalších seminářů. Staly se výborným pracovním materiálem v duchu virtuálních hospitací a zároveň možností výzkumné analýzy sestříhaných sekvencí. Oproti původnímu záměru jsme připravili a zdokumentovali 11 workshopů a všechny jsou zveřejněny. Jsou volně dostupné na internetu odborné i laické veřejnosti i cíleně nabízeny v rámci odborných publikací kolegům z celé České republiky, a tím zprostředkovány možné didaktické a metodické postupy – cesty rozvoje tvořivosti. Rovněž 7 kurzů Moodle je k dispozici studentům každý akademický rok, včetně interaktivních možností tvořivé spolupráce v rámci elektronických kurzů. Zveřejněny byly však také výstupy ověřené studentské praxe, a to v rámci virtuální galerie UMOPED (dostupné na: https://galerie-umoped.zcu.cz/creativity-and-open-mind).

Dopad na studenty a rozvíjené kompetence

Kreativita, humor a flexibilní myšlení jsou podstatou našeho pojetí výuky. Tvořivost a otevřenost myšlení chápeme jako předpoklad psychologických a pedagogických kompetencí budoucích pedagogů. Tvořivost je pro uplatnění člověka ve společnosti 21. století klíčová. Flexibilní myšlení, schopnost tvůrčím způsobem pracovat na řešení problému a nacházet jeho inovativní, originální řešení, je zásadní pro osobnostní rozvoj jednotlivce i celé společnosti. Tvořivé schopnosti jsou uplatnitelné ve všech oblastech lidského bádání i v běžných životních situacích. Obory jako jsou výtvarná a hudební výchova, rozvoj tvořivosti u dětí i dospělých považujeme za jeden z nejdůležitějších vzdělávacích cílů.

V rámci 7 interaktivních kurzů Moodle studenti aktivně spoluvytvářeli podobu kurzu. Výsledky jejich tvůrčí práce jsou uloženy v rámci kurzu. Měli možnost komunikovat názory v diskusním fóru, vytvářeli společná díla, vedli deníky, v některých kurzech vystavují umělecké práce v rámci on-line kurzu či fyzicky v galerii a podrobili je reflexi diváků. Míra tvůrčího zapojení do tvorby je doložena výtvarnou, hudební či jinou formou. Na závěr ověřovaného kurzu proběhla reflexe, která byla zaměřena na možná i využitá řešení problémů, na analýzu tvůrčího postupu ve smyslu cesty hledání řešení. Nabyté tvůrčí kompetence pak reflektujeme a jejich zvědoměním promítneme do pedagogických a psychologických kompetencí budoucích pedagogů, využitelných k výuce kteréhokoliv oboru. Byly vytvořeny jednak kurzy praktického charakteru, které jsou doloženy především vizuálně či hudebně, teprve závěrečná reflexe je verbálního charakteru. A pak kurzy didaktické povahy, kdy studenti plánovali a samostatně připravovali úlohy zaměřené na rozvoj tvořivosti a flexibilního myšlení. V konzultaci s vyučujícím hledají cesty didaktické transformace uměleckých obsahů, cestu zaznamenávají písemně i obrazově či hudebně. Vytvořené úlohy odráží tvůrčí a didaktický potenciál, jsou reflektované a analyzované. Některé dokonce aplikované do školní praxe.

Studující absolvovali také speciálně připravené kreativní workshopy. Na základě analýzy videosekvencí workshopů otevřeným kódováním obsahu výuky byly zjištěny využité tvořivé metody a charakteristiky tvořivosti. Tyto parametry tvořivosti jsme pak nabídli studujícím při přípravě jejich vlastních tvořivých uměleckých úloh pro děti v MŠ či žáky na 1. stupni ZŠ.

Studující se na základě nových pracovních materiálů a předchozích zážitků v rámci kvalitně připravené tvořivé výuky pokusili o návrh vlastních tvořivých činností a úloh. Didaktickým tvořivým testem se stala vlastní příprava na výuku uměleckých činností. Studující pracovali se slovníčkem tvořivosti a novými materiály. Příklady a ověření jejich práce je možné zhlédnout ve virtuální galerii UMOPED. Studentské příklady dobré praxe vykazují parametry tvořivé výuky (umožňují dětem uplatnění vlastního originálního řešení, výsledné práce jsou rozdílné, výuka je zaměřena především na proces, jedná se o zážitkové a humorné aktivity apod.).

Zpětná vazba studentů

Studentky a studenti učitelství 1. stupně ZŠ a MŠ v rámci interaktivních didaktických kurzů Moodle zpracovávali samostatné tvořivé úlohy. Následně na základě didaktického testu tvořivosti připravovali samostatně tvořivé úlohy pro školní praxi.
Pracovali s nově vyvinutými didaktickými materiály pro přípravu na výuku výtvarné a hudební výchovy a kategoriemi i metodami tvořivosti (ty byly vyhodnoceny otevřeným kódováním v rámci videosekvencí tvořivých workshopů).

Vyhodnocení videosekvencí workshopů (didaktický materiál, videohospitace, analýza výuky):
https://galerie-umoped.zcu.cz/creativity-and-open-mind

Zde uvádíme několik příkladů samostatné studentské práce po absolvování našich workshopů, kurzů Moodle a přípravy za pomoci nově navržených didaktických materiálů a vyhodnocených kategorií tvořivosti. Vyhodnocení je doplněno citacemi.
Příklady dobré studentské praxe:
https://galerie-umoped.zcu.cz/creativity-and-open-mind/student%20practice

Příklady dobré studentské praxe
Uplatnění tvořivých kompetencí učitele ve výuce v mateřských školách a na 1. stupni ZŠ: https://galerie-umoped.zcu.cz/creativity-and-open-mind/student%20practice

Zavádění do výuky

Projekt poskytl možnost fixovat tvořivé postupy uplatňované na katedře výtvarné výchovy a kultury a na katedře hudební výchovy a kultury. Byly připraveny workshopy, které tematizují různorodé přístupy k výtvarné a hudební tvorbě, zacházejí cíleně s tvořivostí a nabízejí studujícím modelové cesty uplatňování tvořivosti na základě uměleckých činností. Umělecké činnosti se prolínají, je podpořena mezioborovost, mnohé workshopy tvoří tematické řady, tvůrčí řetězící úlohy. Zaměření modelových workshopů je úmyslně různé – zacházejí s audiovizualitou, filmem, fotografií, využívají mobilních telefonů, pracují s tradičními technikami linorytu, tematizují umění volné a užité v keramické tvorbě, zachází s konceptuálními přístupy, zaměřují se na kombinované a experimentální techniky, využívají pohybových, tanečních a dramatických prvků apod.
Takto pojaté workshopy, zdokumentované a analyzované v rámci sekvencí jsou dále využitelné v rámci didaktiky u všech studujících na našich katedrách. V rámci virtuálních hospitací studující poznávají parametry a metody tvořivosti a provádí sami rozbor výuky.

Udržitelnost a přenositelnost

Kurzy Moodle slouží k interaktivní práci studujících v oblasti tvořivých činností a také tvořivé didaktické přípravě úloh do školní praxe. Kurzy Moodle jsou opět využitelné po dlouhá léta.

V projektu vzniklé didaktické materiály, včetně didaktického testu tvořivé přípravy na výuku skvěle slouží studujícím FPE ZČU a obohacují jejich portfolia ke SZZ i v oblasti obecných pedagogických a psychologických kompetencí. Tyto přístupy sbližují jednotlivé katedry a umožňují komplexní přípravu studujících na budoucí učitelské povolání.

O příklady dobré praxe chceme i po skončení projektu obohacovat naši galerii ve virtuálním prostoru UMOPED, která je přístupná široké odborné veřejnosti. Budeme na ni vkládat i nadále kreativní studentské úlohy ověřené ve školní praxi, podporující kompetence k řešení problému a otevřeného flexibilního myšlení. Projekt zároveň podpoří i do budoucna spolupráci mezi jednotlivými katedrami, která je v rámci výuky oborů Učitelství pro 1. stupeň ZŠ a MŠ více než žádoucí.

Literatura, materiály pro studenty

  • 11 zdokumentovaných a analyzovaných workshopů se zaměřením na uplatňování tvořivosti (dostupné na: https://galerie-umoped.zcu.cz/creativity-and-open-mind)
  • https://galerie-umoped.zcu.cz/
  • https://www.artlist.cz/
  • https://www.ngprague.cz/vzdelavaci-programy
  • SLAVÍKOVÁ, V., SLAVÍK J., ELIÁŠOVÁ, S. Dívej se, tvoř a povídej!: artefiletika pro předškoláky a mladší školáky. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-322-2.
  • SLAVÍKOVÁ, V., HAZUKOVÁ, H., SLAVÍK J. Výtvarné čarování: artefiletika pro předškoláky a mladší školáky. Praha: UK, Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7290-016-1.
  • BLÁHA, J., SLAVÍK, J. Průvodce výtvarným uměním V. Praha: Vydavatelství a nakladatelství Práce, 1997. ISBN 80-208-0432-3.

Příběh vzdělavatelů

„Rozvoj tvořivosti je vedle vizuální gramotnosti jedním z hlavních cílů výtvarné výchovy a zároveň podstatou úspěšné realizace mnohých kompetencí všeobecného vzdělávání.
Největším potěšením byla možnost – najít čas, prostor, odborný tým i finance realizovat opravdu něco prospěšného a dobře aplikovatelného v praxi. Byli jsme šťastní, že se můžeme na základě tohoto projektu věnovat jednomu z nejdůležitějších témat uměleckých oborů ve vztahu ke všeobecnému vzdělávání, a tedy i zprostředkovat důležitost uměleckých výchov dalším oborům.“

Na realizaci se dále podílejí

  • Mgr. Monika Plíhalová – didaktička, autorka 2 kurzů Moodle, autorka workshopů, zpracování didaktických materiálů a mediální podpora, mentor studentských praxí, reflexe studentských praxí, prezentace projektu na veřejnosti.
  • Mgr. Jakub Havlíček – didaktik, autor 2,5 kurzů Moodle, autor workshopů, zpracování didaktických materiálů, mentor studentských praxí, prezentace projektu na veřejnosti.
  • PhDr. Jan Mašek, Ph.D. – didaktik, mediální specialista, autor kurzu Moodle a worshopů.
  • MgA. et MgA. Aleš Zapletal, Ph.D. – umělec, autor workshopů, zpracování didaktických materiálů.
  • Mgr. et Mgr. Ing. Veronika Růžičková, Ph.D. – didaktička, hudebnice, autorka kurzu Moodle i autorka workshopů, odborné zpracování didaktických matriálů.