Učitel je hrdina – Prevence online rizikového chování dětí

Anotace

Projekt rozvíjí kompetence studentů učitelství v oblasti prevence online rizikového chování dětí a mládeže vytvořením souboru metodických materiálů pro primární prevenci. Studenti se připravují na zvládání situací spojených s ohrožením žáků a studentů jednotlivými formami online rizik (kyberšikana, grooming, fake news, dezinformace, sexting, online pornografie atd.).

Základní informace

Hlavní garant: Martin Kaliba
Pracoviště: Pedagogická fakulta, Hradec Králové, Ústav primární, preprimární a speciální pedagogiky

Z čeho přístup vychází a proč je to důležité

Online rizikové chování dětí a mládeže patří mezi hlavní oblasti, na které by se měla primární prevence ve školství v současnosti soustředit. V rámci pregraduální přípravy učitelů ZŠ i SŠ považujeme za nanejvýš důležité, aby byli připravováni také na zvládání situací spojených s ohrožením žáků a studentů jednotlivými formami online rizik (kyberšikana, fake news, dezinformace, sexting atd.). V současnosti dochází navíc k masivní změně situace ohrožení dětí v souvislosti s distanční výukou a čím dál většímu průniku digitálních technologií do vzdělávání. Cílem našeho projektu proto bylo posílit kompetence studentů učitelství v oblasti prevence online rizikového chování dětí a mládeže vytvořením souboru metodických materiálů pro primární prevenci. Materiál je možné využít jak při výuce studentů (například pro seminární práci, prožitkové aktivity, výstupy v rámci praxí studentů atd.), tak při práci s cílovou skupinou dětí a mládeže v praxi.

Průběh a metody

Ve spolupráci s odborníky z praxe i z akademického prostředí byly studentům učitelství nabídnuty volitelné vzdělávací moduly zaměřené na témata, kterým se v jejich studiu nedostává tolik prostoru. Důraz byl kladen na aktuální, nově se objevující fenomény, na které pedagogická praxe musí reagovat (nové formy rizikového chování online, nová média a jejich rizika, fenomén challenge atd.). V první řadě byl vytvořen modul zahrnující přednášky, workshopy nebo semináře se zajímavými odborníky na dané téma z okruhu akademických pracovníků UHK, jiných vysokých škol i lidí z praxe.

Dopad na studenty a rozvíjené kompetence

  • Studenti porozumí hlavním aspektům rizikového chování žáků v kyberprostoru v kontextu jejich věkových specifik (vznik, dynamika a hlavní oblasti rizikového chování).
  • Studenti budou chápat nutnost se danými jevy edukačně zabývat s ohledem na stále větší penetraci digitálních technologií do společenského života.
  • Studenti budou umět efektivně pracovat s tématem online rizik na úrovni primární, případně sekundární prevence (včasné intervence). Studenti by si tak měli osvojit základní parametry efektivní primární prevence v rámci svého edukačního působení, rozumět věkovým specifikům a potřebám cílové skupiny dětí a žáků v kontextu daného preventivního programu. Měli by umět používat konkrétní nástroje a techniky, kterými lze předcházet rizikovému chování na internetu.
  • Studenti by také měli umět reflektovat vlastní vztah k technologiím a umět přemýšlet o sobě jako o vhodném intermediačním modelu (pozitivním vzoru jakožto nositeli hodnot).

Zpětná vazba studentů

Jelikož oficiální část zpětné vazby je součástí zprávy výše, rádi bychom se „pochlubili“ zejména její neformální částí. Máme radost, že od studujících dostáváme obrovské množství pozitivních zpráv – ať už se jedná o formu zpětných vazeb ve studijním portálu STAG („Vážený pane doktore, chtěla bych poděkovat za úžasné hodiny a přednášky, které jsou nejen zajímavé a zábavné, ale především užitečné. Moc děkuji“) nebo přes naše komunikační platformy na sociálních sítích. Větší radost nám dělá to, že se na nás studující (i dálkaři-učitelé z praxe) obrací s konkrétními dotazy nebo prosbou o pomoc, což vnímáme jako projev velké důvěry, viz „Dobrý den, píši Vám s prosbou o pomoc. Mám 18letého bratra. Bylo mu teď čerstvě 18. Na začátku loňského léta jsme s rodiči měli podezření, že…“
Na závěr bychom se rádi podělili o zpětnou vazbu od první žákyně, která se prostřednictvím naší kolegyně měla možnost seznámit s naší metodikou a jejími aktivitami: „Mimochodem – vzala jsem si ji na dovolenou a zabavila mi ji dcera (10 let) a mám vyřídit, že je to ‚úplně super‘ :-). Výkladovým pasážím s citacemi tedy úplně nerozuměla, takže četla částečně a částečně přeskakovala, ale to je pochopitelné. Já četla celé a souhlasím s jejím hodnocením. Hodilo by se, kdyby i učitelé takto s dětmi opravdu pracovali (hned bych dala do naší školy :-).“

Zavádění do výuky

Byl vytvořen e-learningový multimediální interaktivní kurz zaměřený na problematiku rizikového chování na internetu a jeho prevenci. Materiálů týkajících se daného tématu (online rizika) je sice k dispozici relativně velké množství, často ale postrádají metodicko-didaktický rozměr (tedy neposilují kompetence zaměřené na konkrétní postupy aplikovatelné do školské praxe). Kurz by měl studentům proto kromě nezbytného teoretického backgroundu poskytnout zejména metodickou pomoc, inspiraci a příklady dobré praxe aplikovatelné do jejich budoucí pedagogické práce.
Součástí inovace bylo zejména vytvoření odborné knihy s metodicko-preventivním obsahem, které studentům nabídne konkrétní náměty pro práci s dětmi na úrovni primární prevence rizikového chování v kyberprostoru. Kniha obsahuje původní soubor materiálů a aktivit určených pro učitele, další pedagogické pracovníky, případně rodiče nebo další dospělé. Studenti si tak už během studia osvojí práci s materiálem, který budou následně používat se svými žáky.

Udržitelnost a přenositelnost

Výstupy projektu umožní snadnou udržitelnost projektu i pro další akademické roky. E-learningový kurz je možné dále využívat nejen ve zmíněných předmětech Informační a komunikační technologie ve vzdělávání 1 a Informační a komunikační technologie ve vzdělávání 2, ale i v dalších předmětech. Jeho přenositelnost bude možná i na studenty jiných oborů než učitelství (speciální pedagogika, sociální pedagogika atd.).

Vytvořená odborná kniha bude i po ukončení projektu k dispozici jako studijní literatura či jako pomůcka do praxe. Na realizace odborné konference a volitelných modulů budeme v dalších letech navazovat, z odborné konference bychom rádi udělali tradiční setkání vhodné i pro účast studentů. Jak e-kurz, tak vytvořená publikace mohou být jednak sdíleny a používány v přípravě učitelů na dalších pracovištích fakulty nebo univerzity (aktuálně jej nabízíme studentům celoživotního vzdělávání a studentům z dalších fakult univerzity), jednak mohou být využívány v praxi. I zde vidíme možnost obohacení pregraduální přípravy také v jiných oborech, než je učitelství (speciální pedagogika, sociální patologie a prevence atd.). Jeho využití bude možné i v oborech rozšiřujícího studia pro pedagogy z praxe, nebo v kurzu pro školní metodiky prevence.

Charakter výstupů a inovace umožní nabídku účasti adresovat všem studentům naší fakulty. Vzhledem k logistice bude ale nejsnazší oslovení studentů v rámci předmětů Informační a komunikační technologie ve vzdělávání 1 (1. ročník) a Informační a komunikační technologie ve vzdělávání 2 (2. ročník). Jedná se po povinné předměty, které mají svým obsahem k danému tématu logicky blízko, bohužel v nich přes svou důležitost téma rizikového chování není dostatečně zastoupeno (částečně pouze v rozsahu jedné přednášky bezpečnost na internetu), metodický přesah úplně chybí. Dalšími předměty jsou např. Prostředky výpočetní techniky 1 a 2 (učitelství pro 1. stupeň ZŠ). S využitím zejména e-kurzu ale počítáme i v případě rozšiřujícího studia, které navštěvuje většina studentů pracujících již na základních, středních nebo speciálních školách (například předmět ICT ve speciální pedagogice).

Literatura, materiály pro studenty

https://www.knizniklub.cz/knihy/679021-digitalni-pohadky-pro-ne-poucitelne-deti-a-ne-znale-dospele-pruvodce-online-svetem-v-edukacnich-a-preventivnich-souvislostech.html

Tip do výuky:
Věnujte dostatečný prostor tématu bezpečného užívání nových technologií v online výuce. Pokuste se studenty seznámit s nejčastějšími hrozbami, se kterými se můžou v prostředí informačních technologií setkat. Například centrum informačních technologií doporučuje soustředit se na tyto oblasti:
– obezřetnost v případě neobvyklých požadavků na zadání vašich přihlašovacích jmen a hesel do formulářů na neznámých webových stránkách;
– nesdílení citlivých údajů;
– dodržování zásad bezpečné tvorby hesel.

Odkažte studenty na zajímavé projekty v oblasti kyberbezpečnosti:

  • Kybertest – Otestujte své znalosti v rámci projektu České bankovní asociace, vytvořeného ve spolupráci s dalšími subjekty (Policie ČR, společností ESET a agenturou SC&C);
  • IT bezpečnost – ucelený systém školení a výukových materiálů – výstup z projektu FR CESNET, Západočeská univerzita v Plzni;
  • Techniky sociálního inženýrství: Kyberbezpečnost na univerzitě – nejčastější hrozby současnosti, Masarykova univerzita v Brně;
  • Kurz Bezpečně v kyber! – vzdělávání v kybernetické bezpečnosti, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Od digitálních technologií je dobré držet si odstup i v online výuce. Doporučte studentům knihu Digitální detox a seznamte je s přístupem tzv. digitálního minimalismu.

Příběh vzdělavatelů

„Naší vizí je přispět v dlouhodobém horizontu ke snížení rizikovosti chování dětí a mládeže v online prostředí. Právě budoucí učitele, které vzděláváme, chápeme jako důležitý prvek ve specifické i nespecifické primární prevenci, která se stává integrální (byť často implicitní) součástí jejich práce.“
Proto chceme zavést změny ve výuce vybraných stávajících předmětů a nabídnout našim studentům další aktivity (workshopy, e-learningový kurz) posilující jejich kompetence v oblasti prevence online rizik. Očekáváme, že studenti budou na základě účasti v jednotlivých aktivitách projektu schopni také reflektovat míru rizikovosti vlastního online chování, což jim v praxi umožní u svých žáků a studentů přispět k denormalizaci daného rizikového jevu a působit jako pozitivní vzor.

Na realizaci se podílejí

Petra Ambrožová