Jak na žáky s odlišným mateřským jazykem?

Anotace

Studující získávají bližší informace o problematice odlišného mateřského jazyka. Mohou tak lépe podpořit integraci jedinců s odlišným mateřským jazykem do společnosti a napomoci při odstraňování komunikačních bariér. K uskutečnění nejen těchto úkolů využijí nově vytvořené učební materiály.

Základní informace

Hlavní garant: Hana Svobodová
Pracoviště: Katedra českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity

Z čeho přístup vychází a proč je to důležité

Migrační vlny (v roce 2015 a v roce 2022) pozměnily nejen mapu evropských jazyků, ale také způsob vnímání národních i nadnárodních kulturních aspektů. Obě tato hlediska pak vedla k nutné proměně vzdělávání. Přestože se intenzita, doba a motivy migrace v jednotlivých zemích liší, mají společný aspekt: byly/jsou nepředvídatelné, neočekávané a přinášejí změny, které zasahují do myšlení společnosti a výrazně ovlivňují vzdělávání, jehož výraznou složkou se stává jazyková heterogenita.

S ohledem ke zvyšujícímu se počtu jedinců s odlišným mateřským jazykem (OMJ) na našem území byl tento projekt zaměřen především na podporu přípravy budoucích i
současných pedagogických pracovníků, kteří se těmto jedincům blíže věnují. Díky podpoře vzdělávání pedagogů v oblasti výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka tak můžeme napomáhat integraci jedinců s OMJ do společnosti. Zároveň je jazyk klíčem ke vzdělávání ve všech oblastech, proto de facto i strategickým nástrojem v boji se školní neúspěšností.

Průběh a metody

Studující programu Učitelství ČJ a literatury pro ZŠ a se specializací na žáky s odlišným mateřským jazykem Katedry českého jazyka a literatury PdF MU za supervize odborníků z katedry sami online vyučují češtinu jako cizí jazyk studující bohemistiky na Univerzitě Greifswald. Následně pak probíhá analýza výukových hodin s oborovými didaktiky KČJL PdF MU a s lektorkou češtiny z Univerzity Greifswald. Získaný materiál (záznamy odučených hodin, výsledky analýz didaktiků a lektorky, materiály k výuce, které byly na jejich základě vytvořeny) je využit v prezenční formě semináře: Didaktika pro žáky s odlišným mateřským jazykem, jakož i k vytvoření podkladů pro přímou výuku. Současně za spolupráce studujících a odborníků KČJL vzniká originální učebnice pro výuku češtiny jako druhého/cizího jazyka pro jazykovou úroveň A1 a A2: Cestou necestou, která je sestavena do lekcí podle krajů ČR a je určena především pro věkovou kategorii 15+.

Dopad na studenty a rozvíjené kompetence

Studující si prakticky vyzkoušeli, jak při výuce postupovat, naučili se používat různé výukové metody a vytvářet potřebný materiál pro vzdělávání jedinců s OMJ. Díky tvorbě vlastních materiálů (především učebnice), praktickým workshopům, webinářům a přímé výuce češtiny jako druhého/cizího jazyka především na Univerzitě Greifswald a kurzech pro jedince s OMJ na PdF došlo a dochází k prohloubení a rozvoji pedagogicko-psychologických kompetencí budoucích pedagogů a zkvalitnění vzdělávání jedinců s OMJ. Všechny uvedené aktivity měly i širší přesah k odborné veřejnosti a zvýšily povědomí o nutnosti specifického přístupu k jedincům s OMJ. Následná pravidelná analýza výukových hodin podpořila rovněž možnosti diskuse a rozvoj klíčových kompetencí všech studujících.

Zpětná vazba studentů

Zpětnou vazbu poskytli také samotní studující, kteří velmi ocenili možnost vyzkoušet si jak práci na vzniku vlastní učebnice, tak možnost výjezdu do zahraničí (výjezd na Univerzitu Regensburg společně s akademiky KČJL a učiteli z praxe, kteří zde absolvovali náslechy a workshopy v institucích a organizacích zaměřených na vzdělávání jedinců s OMJ) a na Univerzitu ve Vídni. Za přínosnou považovali studující také možnost vyzkoušet si výuku jedinců s OMJ v univerzitním prostředí.

Zavádění do výuky

Samotný projekt procházel následujícími fázemi:

  1. Příprava vlastní výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka se studujícími KČJL a tvorba materiálů pro online výuku studujících v Greifswaldu.
  2. Vytvoření interaktivní osnovy s materiály pro distanční výuku:
    • soubor textů vhodných pro překlad do češtiny;
    • soubor českých textů k čtení s porozuměním a k nim připojených úkolů;
    • soubory cvičení gramatických a pravopisných;
    • náměty pro rozvoj volného psaní s aplikací principů kritického myšlení.
  3. Vlastní výuka zahraničních studujících v Greifswaldu studujícími KČJL (studující KČJL vyučovali a vyučují studující bohemistiky v Greifswaldu). Nahrávání přímé výuky a online setkání a následné využití pro výuku dalších ročníků.
  4. Analýza výukových hodin a vyvození dílčích závěrů, vytvoření teoretických i praktických podkladů pro podporu přímé výuky studujících uvedeného programu.
  5. Uspořádání workshopu pro předání zkušeností a představení práce s výukovými materiály, který probíhal ve spolupráci s univerzitou v Greifswaldu. Cílen byl jak na studenty PdF, tak na širokou pedagogickou veřejnost.
  6. Ve spolupráci s odborníky KČJL vytvoření vlastní učebnice pro výuku češtiny jako druhého/cizího jazyka: Cestou necestou.

Udržitelnost a přenositelnost

Projekt má dlouhodobý přínos nejen pro studující programu Učitelství ČJ a literatury pro ZŠ a se specializací na žáky s odlišným mateřským jazykem, ale i studující dalších oborů (např. budoucí učitele cizích jazyků, pro budoucí učitele na 1. stupni ZŠ atd.), jakož i zájemce o tuto problematiku z řad pedagogů i odborné veřejnosti.
Inspirativní je už samotné zapojení tolika studujících učitelství do tak velkého projektu. Všechny materiály a zkušenosti, které studující KČJL díky tomuto projektu získali, mohou být inspirací pro všechny další vzdělavatele budoucích učitelů, ale i pro ně samotné.

Konkrétně studující KČJL získali (a nadále získávají) zkušenosti z mnoha webinářů a diskusních setkání. Díky spolupráci se zahraničními univerzitami navázali nové kontakty a vyzkoušeli si výuku jedinců s OMJ přímo v praxi. Vzhledem k tomu, že některé online hodiny byly nahrávány, bylo a bude možné se k nahrávkám vracet, rozebírat je a hledat tak inspiraci do příprav dalších hodin. Z nabytých zkušeností mohou čerpat i při své vlastní praxi, což bude přínosem pro celý český vzdělávací systém.

Nedocenitelnou zkušeností je pro studující také spolupráce na učebnici Cestou necestou, díky které se naučili nejen vytvářet výukové materiály a kriticky přemýšlet nad vhodností jejich zařazení do výuky, ale také pracovali na posílení klíčových kompetencí (kompetence komunikativní, sociální a personální, pracovní, digitální či kompetence k řešení problémů). Vedení autorského kolektivu složeného převážně ze studujících bylo zajímavou výzvou i pro spolupracující pedagogy.

Literatura, materiály pro studenty

V současné době je velké množství inspirativních online stránek, ale i tištěných materiálů, které se zabývají výukou češtiny jako druhého/cizího jazyka. Navíc stále mnoho materiálů přibývá. Z těch úplně základních je možné uvést například:

Na těchto odkazech je možné kromě mnoha praktických materiálů využitelných přímo ve výuce najít také různé teoretické články či webináře, které se zabývají teorií i praxí výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka, stejně tak jako začleňováním jedinců s OMJ do českého prostředí.

Ačkoliv by se při výuce češtiny jako druhého/cizího jazyka nemělo učit striktně pouze podle jedné učebnice, tak jsou učebnice tím základním, z čeho se studenti učí. Inspiraci pro různé typy cvičení a aktivity proto naši studenti hledají i v knihách, jako jsou Česky krok za krokem, Čeština expres, Czech it UP, Levou zadní apod. Jako inspirativní materiál nejen pro studující, ale i pro učitele, kteří se zabývají (i kdyby jen okrajově) češtinou jako druhým/cizím jazykem je pak třeba doporučit rovněž naši již výše zmíněnou učebnici Cestou necestou, kurzy češtiny jako cílového jazyka kulaté stoly, webináře a pásma zaměřená na problematiku výuky češtiny jako cílového jazyka pořádaná Katedrou českého jazyka a literatury.

Například:

Příběh vzdělavatelů

„Naše učebnice je důkazem, že sny se mohou plnit.“ Po začátečních peripetiích vznikla učebnice, kterou spoluvytvořili studující pro studující.

Základními pilíři inovace (ale i vzdělávání celkově) tak bylo vedení studujících ke vzájemné spolupráci a diskusi nad aktuálními tématy. Sami řešitelé projektu se pokusili o větší propojení výuky s praxí a nabídli studujícím například možnost spolupráce se zahraničními univerzitami a odborníky z jiných pracovišť.

Na realizaci se dále podílejí

  • Milena Šubrtová
  • Alicja Leix
  • Zuzana Muchová
  • Ivana Terš Čechová