Kontroverzní témata v mateřské škole a na 1. stupni ZŠ

Anotace

Projekt posiluje kompetence studentů učitelství pro MŠ a 1. stupeň citlivě komunikovat a účinně jednat v situacích, v nichž se otevírá téma smrti, sexuality, nejrůznějších odlišností, či jiné téma, o kterém může být pro učitele náročné s dětmi hovořit. Kromě informací a poznatků nabízíme studentům příležitost uvědomit si své zkušenosti a přesvědčení, případně možnost je kultivovat.

Základní informace

Hlavní garant: Mgr. Veronika Plachá, Ph.D.
Pracoviště: Pedagogická fakulta, České Budějovice Katedra primární a preprimární pedagogiky

Z čeho přístup vychází a proč je to důležité

Témata spojená se sexualitou, smrtí a smrtelností i některými odlišnostmi, byla tabuizována a stále vzbuzují rozpaky či silné emoce. Tyto skutečnosti jsou však součástí našeho světa. Děti předškolního věku je přirozeně vnímají a upřímně se na ně ptají (Yalom, 2006, Žaloudíková, 2015). Potřebují, aby jim vychovatel poskytoval pravdivé, citlivé odpovědi a umožňoval jim dále se doptávat. V dospělých ale tyto otázky mohou vzbuzovat rozpaky, silné emoce či nejistotu, což děti vnímají. Nevhodné reakce dospělých mohou komplikovat porozumění a postoj dětí vůči těmto skutečnostem nebo vůči jim samým. Projekt navazuje na výsledky výzkumu sledujícího téma smrti ve škole (Plachá, 2018), ve kterém učitelé sdíleli své zkušenosti s otevíráním témat spojených se smrtí ve výuce a intervencemi v případech úmrtí v rodinách žáků.

Průběh a metody

Pozornost kontroverzním tématům chceme záměrně věnovat v širokém spektru předmětů, tedy v nejrůznějších kontextech tak, jak to doporučují zahraniční odborníci (Wass, 2004). Uvědomujeme si, že nestačí studenty seznámit s obecnými poznatky o důležitosti otevírání a sdílení i takových témat, která nás znejišťují. Přiblížíme jim tedy způsoby, jak lze tato témata bezpečně otevírat. Někteří z učitelů ve výše zmíněném výzkumu (Plachá, 2018) oceňovali techniky z kurzů kritického myšlení či filozofie pro děti. Proto studenty seznámíme s konkrétními metodami a technikami, jak s těmito tématy pracovat v rámci MŠ a na 1. stupni (metody Filozofie pro děti, metody kritického myšlení).

Prostřednictvím vytvořené metodické příručky a práce s ní představíme studentům záznamy realizovaných technik, které je mohou inspirovat a povzbudit, aby náročným tématům věnovali pozornost.

V předmětech, které nabízejí bezpečný prostor pro prožitek i diskuzi, poskytneme studentům příležitost k reflexi vlastních postojů k daným tématům a příležitost k jejich revizi a kultivaci. V sebereflexích budou mapovat a případně mohou přerámovat vlastní zkušenosti s těmito tématy. Setkávání s kontroverzními tématy bude věnována pozornost i v praxích a jejich reflexích.

Dopad na studenty a rozvíjené kompetence

Studenti:

  • budou připraveni o tématech bez příliš silných brzdících emocí uvažovat a komunikovat
  • budou schopni dětem předat základní informace srozumitelnou formou a povzbuzovat je ve vlastním přemýšlení
  • dokáží citlivě kultivovat chování a postoje dětí
  • budou ovládat prostředky, jak facilitovat diskuzi ve třídě
  • budou znát knihy, příběhy, filmy, které se těchto témat dotýkají a jejichž prostřednictvím jim budou moci s dětmi věnovat pozornost
  • budou schopni rodičům vysvětlit, proč s dětmi věnují pozornost těmto tématům

Zpětná vazba studentů

Mezi našimi studujícími jsme vnímali velké rozdíly v reakcích. Někteří témata vítali, dokonce někteří studující oborů, které nebyly původně do projektu zahrnuty (Učitelství pro 2. stupeň či Psychologie) si přáli účastnit se některých workshopů a konference. Z toho jsme měli velkou radost. Na druhou stranu jsme vnímali i studující, pro které byla tato témata náročná a nechtěli otevřeně formulovat své otázky a postřehy. Právě pro ně se osvědčily techniky kritického myšlení, které ponechávají možnost pracovat a nemuset sdílet, případně být ve skupině.

Zavádění do výuky

Sesbírané zkušenosti učitelů z praxe, seznámení s technikami kritického myšlení a vedení diskuze podle Filozofie pro děti, to vše nám poskytuje více možností, jak témata do výuky přinášet tak, aby nebyla pro studenty zraňující.
Stejně tak se nám osvědčilo dopředu studující informovat, že budeme tato témata otevírat, a ponechat jim svobodu, zda se takové cílené lekce chtějí zúčastnit.

Udržitelnost a přenositelnost

Hlavním zajištěním přenositelnosti je zmíněná publikace „Kontroverzní témata v MŠ a na 1. stupni ZŠ: Inspirace pro pregraduální přípravu vyučujících mateřských a základních škol“.
Pro zájemce jsou dostupné záznamy přednášek z konference. V rámci katedry jsme se shodli na společném přístupu k těmto tématům, svůj přístup jsme zviditelnili i pro kolegy z jiných kateder.

Literatura, materiály pro studenty

  • Odkaz na publikaci – https://www.google.com/url?q=https://www.pf.jcu.cz/images/PF/veda-vyzkum/edicni-cinnost/download/Kontroverzni_temata_v_MS_a_na_1_stupni_ZS.pdf&sa=D&source=docs&ust=1715032102758875&usg=AOvVaw0bw_q9_KbCE6RKtjw-D3e0
  • Kromě vzniklé publikace můžeme odkázat na webové stránky neziskových organizací, které se věnují těmto tématům a nabízejí připravené lekce do škol:
  • K tématu ztrát a smrti
    • VIGVAM je poradna pro rodiny a děti zasažené ztrátou. Vytvořili metodiky a krátké filmy pro použití ve výuce a návrhy intervence v náročných situacích. Ke stažení na odkazu https://poradna-vigvam.cz/pro-skoly/.
    • Cesta domů nabízí v sekci „osvěta“ materiály pro pedagogy, zprávu z výzkumu „Je smrt školou povinná?“ a také řadu knih pro děti a dospívající. Připravené lekce ke stažení jsou na odkazu https://www.cestadomu.cz/pedagogove.
  • K tématu intimity, sexuality
    • Metodika Školka pro mě od Nesehnutí (2018) představuje možnosti, jak v MŠ otevírat téma doteků, tedy i masturbace, sexuálních her či osobních hranic a schopnosti hájit je. Je dostupná na http://zenskaprava.cz/nabidka/skolka-pro-me-jak-si-uzit-skolku-zabavne-a-citlive/.
    • Konsent, z. s. nabízí v sekci „chci podklady“ pro vyučující ke stažení návrhy lekcí na mnoho témat vztahové a sexuální výchovy. Jsou však cílené spíše na 2. stupeň ZŠ a střední školy.

Příběh vzdělavatelů

„Již to, že máme na mysli, že se naši studenti budou v praxi s těmito kontroverzními tématy setkávat (bez ohledu na proměnu technologií, tato témata zůstávají součástí našich životů), povede ke změně ve výuce. Toto uvědomění napomůže tomu, že když se tato témata stanou při výuce aktuálními, zkrátka, když se nějak nastolí, budeme jim věnovat větší vědomou pozornost. A čím více kontextů a možných postojů studujícím nabídneme, tím lépe se s nimi sami sžijí.“

Na realizaci se dále podílejí

doc. PhDr. Miluše Vítečková, Ph.D.
Mgr. Marie Najmonová, Ph.D.
Mgr. Eva Svobodová